Jak smakuje zdrowie?

161007_health

Rozsmakuj się w zdrowiu! Już od 14 do 16 października, w przestrzeni miejskiej i w gdyńskim Centrum EXPERYMENT będzie można zobaczyć, jakie twórcze i nowatorskie pomysły badawcze wdraża się w całej Europie i w Polsce dzięki Europejskiej Radzie ds. Badań Naukowych (ERC). Przygotowano pokazy doświadczeń naukowych, interaktywne gry i wykłady wyjaśniające, nad czym obecnie pracują naukowcy ERC i jak ich badania przekładają się na wiedzę o dobrym żywieniu. 

14 i 15 października (piątek i sobota), godz. 10.00 – 18.00 – stanowisko w Centrum Riviera

Złe nawyki żywieniowe wpływają na nasze samopoczucie i jakość życia. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, ale jak je zmienić? Przekonaj się, w jaki sposób działa mechanizm głodu i sytości, a także w jaki sposób w naszych organizmach odkłada się tłuszcz. Edukatorzy zaprezentują mnóstwo angażujących aktywności i warsztatów – między innymi:

  • Za pomocą interaktywnych gier pokażą, czym kierować się, aby utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.
  • Sprawdzimy wspólnie, na „wirtualnym talerzu”, jak powinien być skomponowany zdrowy posiłek.
  • Przekonamy się, jak może wyglądać 300 kalorii i czy każda ich porcja jest tak samo dla nas dobra.

Ponadto, podczas prezentacji tradycyjnych i nowoczesnych sposobów upraw roślin będzie można zobaczyć, jak kiełki, warzywa i owoce, włączone do diety, wpływają na nasze zdrowie. Dowiecie się, czym są uprawy hydroponiczne, sprawdzicie, jak łatwo wyhodować rośliny nawet bez ziemi, a także otrzymacie drobny upominek – nasionka przygotowane do hydroponicznej uprawy!

Podczas wszystkich aktywności opowiemy również o fascynujących projektach dotyczących zdrowia i jedzenia, dotowanych przez ERC, dotyczących m.in. badań nad mechanizmem emocjonalnego jedzenia czy wpływu diety śródziemnomorskiej na obniżenie ryzyka chorób krążenia.

Naszym działaniom w tych dniach towarzyszyć będzie podróżujące po Europie mobilne stanowisko informacyjne o projektach ERC. Będziecie mieli okazję obejrzeć na nim wywiady z naukowcami i relacje z najnowszych, najważniejszych i uznanych badań poszerzających naszą wiedzę o żywieniu i zdrowiu.

16 października, Centrum Nauki EXPERYMENT, 10.00 – 18.00

Podczas całodniowego wydarzenia, dzięki ERC i projektowi Science Squared, zabierzemy Was w podróż do świata nauki i najnowszych badań, które sprawiają, że więcej wiemy o tym, co, jak i dlaczego jemy.

Interaktywne warsztaty dla każdego:

  • „Tajemnicze E – czy na pewno wiesz, co jesz?” – podczas spotkania wytłumaczymy, czym są popularne „E”, czy wszystkie są dla nas szkodliwe i uzyskane drogą przemysłową?

Warsztaty trwają godzinę, odbędą się dwa spotkania – o godz. 11.30 oraz 13.30. Liczba miejsc ograniczona[1]. Minimalny wiek uczestników – od 10 lat.

  • „Konserwacja bez konserwantów – jak bezpiecznie przechowywać żywność?” – warsztaty skupią się na zagadnieniu znanym od wieków – czyli jak sprawić, aby jedzenie zakonserwować na dłuższy czas? Podejdziemy do sprawy naukowo – od przyczyny psucia się żywności, aż po najlepsze metody jej konserwowania. Uczestnicy dowiedzą się, jakie bakterie nam sprzyjają w tym procesie i co zmienia się w wartościach odżywczych produktów zakonserwowanych, a także przeprowadzą szereg angażujących doświadczeń.

Warsztaty trwają 45 minut, odbędą się dwa spotkania – o godz. 12:30 oraz 16:00. Liczna miejsc ograniczona (obowiązują zapisy). Minimalny wiek uczestników – od 10 lat.

  • „Badanie jakości wody i gleby”. Każdy z uczestników będzie miał okazję dowiedzieć się, co ma wpływ na jakość wody i gleby i zbada, podczas szeregu eksperymentów, najważniejsze ich parametry.

Warsztaty trwają 45 minut, odbędą się dwa spotkania – o godz. 10.30 oraz 14.30. Liczna miejsc ograniczona (30 osób na każdy warsztat).

Uwaga! Wszystkie warsztaty przeznaczone są dla uczestników dorosłych, młodzieży i dzieci powyżej 10 roku życia, które mogą wziąć udział w warsztatach pod okiem opiekunów.

Aktywności przed wejściem do Centrum:

Interaktywne gry i angażujące aktywności na temat zdrowej diety.

Spotkanie z naukowcem, Sala Kinowa, godz. 16:00

Dr hab. Ewelina Knapska z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN, która w ramach ERC Starting Grant będzie badać, jak ciało migdałowate kontroluje pozytywne i negatywne emocje przekazywane społecznie.

Dr Knapska opowie nie tylko o swoich dotychczasowych badaniach, lecz również o tym, jak rozwinie się jej projekt dzięki finansowaniu ERC.

Europejska Rada ds. Badań Naukowych (European Research Council – ERC) wspiera twórcze i nowatorskie pomysły badawcze we wszystkich dziedzinach wiedzy. Misją ERC jest zapewnienie najwyższej jakości badań w Europie poprzez konkurencyjne finansowanie pionierskich badań oraz wsparcie pracy naukowców. Popularyzacja i poszerzenie wiedzy na europejską skalę o tychże badaniach, podkreślając jednocześnie naukowe osiągniecia oraz sukcesy ich twórców to nadrzędny cel 3,5 letniego projektu Science Squared, do którego przyłączyło się Centrum Nauki EXPERYMENT.

Projekt otrzymał dofinansowanie z Unii Europejskiej w ramach programu „Horyzont 2020” (umowa grantowa nr 672302).

Oficjalna strona projektu: www.sciencesquared.eu

 

[1] Warsztaty są bezpłatne, lecz obowiązują zapisy! Zapisy rozpoczynają się w czwartek, 6 października, od godziny 8.30. Zapisywać mogą się Państwo mailowo pod adresem biuro@experyment.gdynia.pl oraz telefonicznie pod numerem: 58 698 21 47.